Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. December 02. 14:19, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak egy partra sodródott bálnában

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak egy partra sodródott bálnában

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak a skóciai Harris szigeten egy partra sodródott nagy ámbráscet tetemében - írta hétfőn a BBC híroldala.

A tengeri emlős gyomrából halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő hatalmas "labdává" tömörödve. Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a szemétnek szerepe volt-e az állat kimúlásában.

A helyi lakosok, akik csütörtökön megtalálták a tetemet a Seilebost strandon, azt mondták, az eset a tengerszennyezés problémájára világít rá.

A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló szervezet, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szakértői felboncolták az állatot, hogy a halál okát megállapítsák. A szervezet Facebook-oldalán azt írta: "a bálna nem volt különösebben rossz állapotban, és bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy elzárta volna a bélrendszerét". Mindazonáltal a talált hulladék mennyisége ijesztő, minden bizonnyal ártott az emésztésének és ismét megmutatta, mekkora kockázatot jelent az élővilág számára a tengerszennyezés és az elhagyott halászeszközök - írták.

A parti őrség és a szigetek önkormányzata segített a boncolásban és a gigantikus gödör kiásásában, ahová a bálnát temették.

A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban több mint 900.

Címkék: bálna, hulladék, szemét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.