Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 22. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabadon engedik Julia Timosenkót

Szabadon engedik Julia Timosenkót

Felmentette tisztségéből az ukrán parlament pénteken Vitalij Zaharcsenko ügyvezető belügyminisztert, a parlament pedig módosította a btk-t, hogy lehetővé váljon Julia Timosenko volt kormányfő szabadon engedése. A kijevi tüntetők ugyanakkor nem fogadják el a kormánnyal kötött megállapodást - és Viktor Janukovics lemondását akarják.

A képviselők döntése szerint a belügyminiszter a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért.A belügyminiszter menesztésére 332-en szavaztak. A 450 tagú parlamentben legalább 226 szavazatra volt szükség a belügyminiszter leváltásához. Az ukrán parlament pénteken módosította a büntető törvénykönyvet , ami megnyitja az utat a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátása előtt.

Viktor Janukovics ukrán elnök és a három ellenzéki vezető, Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibokpénteken megállapodást írt alá a válság rendezéséről - jelentették a hírügynökségek. Az aláírási aktuson jelen volt Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, továbbá Eric Fournier, a francia külügyminisztérium kontinentális Európa főosztályának vezetője.

'Jelen megállapodás aláírását követő 48 órán belül sor kerül annak a különleges törvénynek az elfogadására, aláírására és kihirdetésére, amely visszaállítja Ukrajna 2004. évi alkotmányát' - olvasható a közleményben.

'A megállapodás aláírói kinyilvánítják szándékukat, hogy koalíciót hoznak létre és nemzeti egységkormányt állítanak fel az aláírástól számított 10 napon belül' - áll a közleményében. Az egyezmény ugyanakkor nem tartalmazza Janukovics távozását, ami a felkelők többségének követelése lenne.

A Majdan (Függetlenség) téren gyülekező felkelők többsége nem fogadja el a kormánnyal kötött megállapodást, vagy nem is hallott arról - jelenleg éppen halottaikat búcsúztatják, ortodox mise keretében. Az egyezmény lehetőségétt már csütörtökön elutasította a a radikálisokból álló Jobb szektor, amely folytatná a 'nemzeti forradalmat'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).