Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 04. 12:33, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Raffaello remekműve lesz a júniusi éjszaka attrakciója

Raffaello remekműve lesz a júniusi éjszaka attrakciója

A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája a fertődi Esterházy-kastélyba látogat: Raffaello alkotását a júniusi Múzeumok éjszakáján állítják ki a kastély helyreállított pazar dísztermében.

Mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója kedden.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG közös kezdeményezésének lényege, hogy egy kitüntetett időpontban - a Múzeumok éjszakáján - egy különleges atmoszférájú helyen - Fertőd-Eszterházán, az Esterházy-kastélyban - egy kimagasló értékű és az Esterházyakhoz köthető műtárggyal, Raffaello Santi Esterházy Madonnájával találkozhasson a közönség - mutatott rá az MNG vezetője.

A mű bemutatásához egyedi installáció készül, amely a reneszánsz más Madonna-ábrázolásait is felvillantja. Mielőtt feltárul Raffaello remeke, a látogatók egy másik teremben, egy úgynevezett felvezető kiállításon kapnak előzetes információkat a képről és annak művészettörténeti jelentőségéről.

Az Esterházy Madonna "vendégeskedése" az előzetes számítások szerint több ezer hazai és külföldi, főként Ausztriából érkező látogató számára nyújt majd egyedülálló élményt. A szervezők reményei szerint hozzájárul a műalkotás ismertségéhez, növeli a Szépművészeti Múzeum és az Esterházy-kastély népszerűségét, valamint erősíti a hazai Esterházy-örökség imázsát is.

A Szépművészeti Múzeum és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága már évek óta együttműködik, ennek eredményeként ma már az Esterházy-gyűjteményből származó több műalkotás díszíti a fertődi Esterházy-kastély enteriőrjeit. Az intézményvezetők szerint az Esterházy Madonna fertődi "látogatása" a későbbiekben akár sorozattá is bővíthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal