Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2024. Április 11. 08:20, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A Rákosrendezőre tervezett beruházásról tárgyalnak a képviselők

OGY - A Rákosrendezőre tervezett beruházásról tárgyalnak a képviselők

A rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja csütörtökön az Országgyűlés, amelynek napirendjén az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatok is sz

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik.

Egyebek mellett az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével függ össze az első napirendi pont, az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása.

Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítására vonatkozó kormányzati javaslat rögzítené, hogy az elektronikus anyakönyvbe magyar állampolgárnak két utónevet lehet bejegyezni.

A képviselők megvitatják az egyes agrártárgyú törvények módosítását, amely 23 ágazati jogszabályt módosít.

Napirenden szerepel a honvédek jogállásával összefüggő törvények kormány által kezdeményezett módosítása is. Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy júliustól törvény helyett kormányrendelet szabályozza a honvédek jogállását, ezért a mostani változtatásnak az a célja, hogy biztosítsa a jogrendszer koherenciáját; például a köztársasági elnök jogköreit továbbra is törvényben fogják szabályozni.

Két külügyi tárgyú törvényt is tárgyalnak a képviselők. Az egyes külügyi tárgyú törvények módosítása alapján a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat - megbízatásának idejére - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagjának.

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése a rákosrendezői beruházás alapjait teremti meg. Az egyezmény alapján a magyar állam vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok azt vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanon beruházást hajt végre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 09:39, kedd | Belföld

Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a COVID idején

2024. Május 27. 16:16, hétfő | Belföld

Meghalt két ember egy balesetben az 54-es főúton Bócsánál

Két ember meghalt, miután egy busz és egy autó összeütközött az 54-es főúton Bócsa külterületén - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.hu oldalon.

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.