Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 26. 15:43, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Mesterséges intelligencia segítségével készített filmeket díjaznak vasárnap a Bem Moziban

Mesterséges intelligencia segítségével készített filmeket díjaznak vasárnap a Bem Moziban

Magyarországon először rendeznek nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt, a The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban.

A csaknem 30 országból beérkezett 145 pályamunkából rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap a budapesti Bem Moziban tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött - olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az AIFF-ra öt - látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip és vegyes művészeti alkotás - kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

A közleményben idézik Sallai Ervint, a The AI Film Festival alapítóját és főszervezőjét, aki elmondta: a mesterséges intelligencia térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a segítségével gyártott tartalmakat. "Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, AI fókuszú filmfesztivál létrehozása" - emelte ki.

Mint megjegyezte, a beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrős lények funk videoklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak a nézők.

A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri.

A rövidített listára került alkotások közül a magyarországi MI közösség alapítói, valamint filmes és designszakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket. A szakmai zsűri tagja volt többek között Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Glaser Katalin animációs rendező, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is.

A fesztivál vetítési blokkjaira és a díjátadóra a cooltix.hu felületén lehet regisztrálni.

A díjátadót követően a szervezők filmes beszélgetésre várják az érdeklődőket a Manyi - Kulturális Műhelyben Deák Kristóf rendezővel, Miki357 reklám- és videoklip rendezővel, Juszt Balázs rendezővel, Szabó Simon színésszel és Falcao (LavaLava) reklámszövegíróval - áll a közleményben.

A fesztiválról további információ a https://www.facebook.com/TheAIFilmFestival linken érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.