Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 04. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: mno.hu

Mérgek a lakásban: az otthonunkban ketyeg a bomba

Mérgek a lakásban: az otthonunkban ketyeg a bomba

Nem tudjuk, hogy mitől fáj a fejünk, miért vagyunk allergiásak, miért rossz a közérzetünk? Nem mindig a stressz és a gyenge immunrendszer a hibás. Van, amikor a saját otthonunkban kell keresni bajunk legfőbb okát.

Légzési problémák, nyálkahártya-irritáció, allergia, krónikus fáradtság, izomfájdalmak – ezeket is okozhatja az otthonunk. Van, hogy az orvos a komplex panaszegyüttest végigsilabizálva sem tudja, hogy vajon mi válthatja ki a szörnyű tüneteket. Pedig a válasz a szemünk előtt van, nagyon is kézzelfogható: gyakran a saját lakásunk tesz beteggé minket.

Most szemügyre vesszük azokat a mindennapos használati eszközöket, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre.

1. Molylepkeirtó szerek: veszélyben az idegek

Probléma: a legtöbb molyirtó piretroidot tartalmaz. Ez a szer tilos a mezőgazdaságban, de sajnos a háztartásban megengedett.

Veszély: a piretroid igen hatásos idegméreg, amely a bőrön és a légutakon keresztül a szervezetbe jut. A szer még a hormonháztartást is alaposan összezavarhatja.

Így lehet felismerni: a szag csak ritkán figyelmeztet a veszélyre. A fejfájást, a szédülést, a görcsöket és a hányingert a stresszre és a kemény terhelésre is lehet fogni.

Megoldás: gyakran még a szőnyegeket és a gyapjúból készült termékeket is kezelik kártevők ellen. Jobb inkább kezeletlen szőnyeget választani, és gyakrabban porszívózni. A levendulaolaj, vagy az illatos fűszernövények (levendula, rozmaring, menta, kakukkfű) hatásosan irtják a ruhamolyokat. Tipp: használjunk szúnyoghálót, a lepkék ugyanis gyakran kívülről jönnek.

2. Párásító készülék, a baktériumtenyészet

Probléma: tesztelések során ismét elképesztő mennyiségű baktérium és gomba (élesztő- és penészgomba) tenyészeteket találtak ezekben az eszközökben. A penészgomba egyre növekvő terjedése az otthonokban nemcsak ezeknek az eszközöknek a számlájára írható.

Veszély: a párásítás segít a gombáknak, a spóráknak és a baktériumoknak a tüdőbe jutni, ott garázdálkodva pedig köhögést, allergiát rosszabb esetben pedig tüdőgyulladást is okozhatnak.

Így lehet felismerni: a dohos szag intő jele lehet a szobában lévő nemkívánatos mikrobáknak.

Megoldás: a túl nedves levegő sokkal károsabb, mint a túl száraz. A levegő frissen tartását segítheti a radiátorra helyezett vizes törülköző vagy a szobanövények.

3. Tisztítószerek, a csábítóan illatos „koktélok”

Probléma: szín- és illatanyagok, oldószerek, fehérítők, fémsók, enzimek, emulgeálószerek, valamint maró és antimikrobiális anyagok összekeverése nagyon kockázatos.

Veszély: az illatanyagok megzavarják a hormonháztartást, az antibakteriális összetevők növelik az antibiotikum-rezisztenciát. A WC-tisztítókban előforduló klórvegyületek és az oldószerek (ide tartoznak a folteltávolítók) májkárosodást okozhatnak.

Így lehet felismerni: csípős, erős aromájú levegőről fel lehet ismerni, valamint a fejfájás, a torokfájás és a tüsszögés is jele lehet a nyálkahártya-irritációnak.

Megoldás: Kerüljük a nagyon illatos takarítószereket. A penész ellen jó a 70 százalékos alkohol, illetve a töményebb ecet. A citromsav kiválóan alkalmas a padlóra a csempére és a különböző felületekre, de még a vízkőmentesítésre is.

4. Veszélyesek lehetnek az energiatakarékos lámpák

Probléma: a valóban környezetbarát égők legfeljebb öt gramm higanyt tartalmaznak. Ha eltörnek akkor nemcsak a higany, de fenolgőzök is kiszabadulnak, de laboratóriumi vizsgálatok során sztirolt is fedeztek fel bennük.

Veszély: a fenol és a sztirol rákkeltő, a higany pedig veszélyes méreg, agykárosodást okozhat.

Így lehet felismerni: a fenolnak olyan szaga van, mint a kórházi levegő. Ha a lámpa eltörik, azonnal nyissuk ki az ablakot, és menjünk ki a szobából.

Megoldás: a régi villanykörtéket érdemes LED vagy halogén izzókra cserélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.