Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 05. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Megkezdődik az M70 bővítésének előkészítése

Megkezdődik az M70 bővítésének előkészítése

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azonnal forgalombiztonsági beavatkozások elvégzését és 2x2 sávos bővítéshez szükséges feladatok elindítását rendelte el az M70 autóút baleseti helyzetének javítása érdekében.

A tárcavezető a 2x1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport állásfoglalásának figyelembevételével, azzal egyetértve döntött az intézkedések mellett.

A szaktárca jóváhagyása nyomán – a szükséges előkészületeket követően – az Útpénztár terhére mintegy 100 millió forint értékben forgalombiztonsági beavatkozások végrehajtása kezdődik meg az M70 autóúton. A részben már bevezetett előzési tilalmat a 2x1 sávos szakaszok teljes hosszára kiterjesztik kettős záróvonal, közötte piros színű, akusztikus hatású burkolati jelek használatával. E szakaszokon a haladási irányt jelző nyílpárokat festenek fel. A kétirányú járműforgalmat függőleges műanyag terelőelemekkel is elválasztják, a jelzések számának csökkentése érdekében megszüntetik a jelzőtáblák bal oldali ismétlését, a 2x2 - 2x1 sávos szakasz-átmeneteknél figyelmeztető akusztikus burkolati jeleket helyeznek el. A közlekedésbiztonsági kockázatokra négynyelvű (magyar, angol, román, szlovén) táblákon figyelmeztetik az autósokat, tehergépjármű- és buszvezetőket. A gyakoribb és hatékonyabb rendőri, hatósági ellenőrzés céljából ellenőrző pontokat alakítanak ki. Javítják a Zala megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és a Zala megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának személyi és technikai lehetőségeit. Az elvégzett beavatkozások után egy évvel (majd ezt követően rendszeresen) újabb közúti közlekedésbiztonsági felülvizsgálatot végeztetnek majd el-tudatta a minisztérium közleménye.

A munkacsoport az elalvás és szabálytalan előzés okozta balesetek elkerülését leghatékonyabban szolgáló megoldásként az M70 2x1 sávos szakaszainak mielőbbi átépítését javasolta. A szaktárca ennek megfelelően az autóút 2x2 sávra bővítését célzó tervezés megindítását, a fejlesztés hosszú távú közúthálózat-fejlesztési programba emelését határozta el. Az M70 2x1 sávos útként kapott építési engedélyt, ezért a bővítéshez új engedélyeztetésre van szükség. Az előkészítés időigénye így legalább három, a kivitelezésé további mintegy másfél év. A beruházás az előzetes becslés alapján 7-8 milliárd forintba kerülhet majd. A döntés alapján az útfejlesztési programba betervezett 2x1 sávos, előzési szakaszos autóutakat a költségek szinten tartása mellett minden esetben 2 1 sávos, osztott pályás, folyamatos fizikai elválasztású autóutakkal kell felváltani.


OrientPess Hírügynökség

Címkék: autóút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni