Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfejtették az emberi magzat teljes genomját

Megfejtették az emberi magzat teljes genomját

A kutatók azt mondják: megfejtették a magzatok teljes genomját az anyától vett szimpla vérminta és az apa nyálmintájának segítségével.

A tudósok szerint a születést megelőző genom-szekventálás során noninvazív módszert alkalmaznak, amely egy nap használható lesz annak meghatározására, hogy egy magzat rendelkezik-e a több ezer genetikai rendellenességből bármelyikkel.

A terhes nők szervezetében magzati DNS darabok mennek keresztül a plazmában, mely a vér egy alkotóeleme. Nem úgy, mint egy DNS minta, - amit közvetlen a magzati szövetekből vesznek vagy az amnion folyadékból - a plazmában található DNS részletekben található meg - írja a HealthDay.

Ez elég összetetté teszi az elemzést, de egyre inkább elérhető az új generációs gén-szekvenciós technológiáknak köszönhetően - magyarázta a tanulmány szerzője Jay Shendure.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.