Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Január 04. 08:23, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Már úton vannak az amerikai anyahajók

Az Egyesült Államok az iráni fenyegetőzés ellenére is küld majd repülőgép-hordozókat a Perzsa-öbölbe – közölte kedden a Pentagon.

„Az amerikai haderő egységeinek a Perzsa-öbölben való felvonultatása ugyanúgy folytatódni fog, mint ahogy az elmúlt évtizedekben” – hangzott a George Little amerikai védelmi minisztériumi szóvivő által kiadott nyilatkozat.

„A repülőgép-hordozó csapásmérő csoportok felvonultatására a folyamatban lévő missziók folytatása és operatív támogatása érdekében van szükség” – indokolta a flottajelenlét fenntartását a Pentagon szóvivője. Little szerint az amerikai haditengerészeti jelenlét összhangban áll a nemzetközi joggal és célja a fokozott készültség fenntartása a tengeri kereskedelem biztosítása érdekében.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy Washington nem kíván konfrontálódni Teheránnal. „Kormányunkban senki sem szeretne konfrontálódni a Hormuzi-szoros ügyében. Fontos, hogy mérsékeljük a hevületet” – szögezte le közleményében a szóvivő.

A nap folyamán korábban az iráni hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette az Egyesült Államokat: tartózkodjon attól, hogy ismét repülőgép-hordozót vezényeljen az öböl vizeire. Az utolsó ilyen osztályú amerikai hadihajó, a John C. Stennis a múlt héten távozott a Perzsa-öbölből a Hormuzi-szoroson keresztül.

Irán hétfőn fejezett be egy tíznapos haditengerészeti gyakorlatot a Perzsa-öbölben, s a manőverek idején azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost (az öböl bejáratát), amelyen keresztül az kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik. Az Egyesült Államok bahreini bázissal tevékenykedő 5. flottája válaszul leszögezte: nem fogja megengedni, hogy megzavarják a szoros hajóforgalmát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.