Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2019. December 15. 07:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre az elektronikus meghatalmazás lehetőségével. A meghatalmazás és a törvényes képviselet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is kérhető

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást.

Az Emmi azt írta, a jövő év elejétől a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az EESZT adatbázisához, ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége; a csatlakozó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő. Mindez elősegíti a hatékony és azonnali információcserét a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, növeli a betegbiztonságot, tovább erősíti a beteg kórelőzményeinek megismerését és biztosítja a rendszer átláthatóságát - közölték.

Hozzátették: az EESZT minden szempontból megfelel a digitális kor elvárásainak, az ezt használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül érhetik el a szolgáltatásokat, ezáltal gyorsabbá, hatékonyabbá válik a betegek ellátása.

A digitális önrendelkezés keretén belül pedig bárki dönthet úgy, hogy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát, és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára - jegyezte meg a minisztérium.

Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben. Az EESZT 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges feltöltése, továbbá a telemedicina szolgáltatások bekapcsolása - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 02. 07:41, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 02. 07:35, vasárnap | Belföld

Átadták a felújított Diadém Csornai Termálfürdőt

Átadták a Kisfaludy program részeként 2,2 milliárd forintból felújított Diadém Csornai Termálfürdőt szombaton.

2024. Június 02. 07:27, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor: nem akarunk vért adni Ukrajnáért, nem megyünk háborúba!

A békéről való lemondás az Ukrajnáért vállalt halált jelenti, de mi nem akarunk vért adni Ukrajnáért, nem megyünk háborúba, és nem fogunk másokért idegen földön meghalni

2024. Június 01. 08:29, szombat | Belföld

Meteorológia: pénteken Délnyugat-Dunántúlon, szombaton az észak-keleti országrészben lehetnek hevesebb zivatarok

Pénteken Délnyugat-Dunántúlon, szombaton az ország északkeleti felében kell hevesebb zivatarok kialakulására számítani - derül ki a HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzéséből.