Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: orientpress

Kevesebbet költünk egészségmegőrzésre

Kevesebbet költünk egészségmegőrzésre

A magyarok átlagosan 89 000 forintot fordítottak ebben az évben egészségmegőrző termékek vásárlására, de a lakosságnak csak a 38 százaléka tesz aktívan azért, hogy egészséges maradjon. A megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokon csak az emberek 37 százaléka vesz részt - derül ki a Cofidis Hitel Monitor harmadik negyedéves kutatásából.

A kutatásból kiderült, hogy átlagosan 89 000 forintot fordít a 18-69 éves hazai lakosság az egészségének megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra éves szinten összesen. Ez elmarad az előző évben elköltött összegtől, akkor még 100 000 forint volt az átlagos éves egészségügyi kiadások mértéke. A 89 000 forintos összegből nagyságrendileg 53 000 forintot tesznek ki a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények, 11 000 forintot a különböző egészség megőrzésére szolgáló eszközök és 25 000 forintot az egészségügyi szolgáltatások, kezelések. Az idősebbek (50-69 éves korosztály), a felsőfokú végzettségűek, a fővárosiak és az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők többet költenek az egészségük megőrzésére.

Az elmúlt egy évben a felnőtt lakosság 37 százaléka vett igénybe valamilyen fizetős egészségügyi szolgáltatást. A legtöbben a fogászati és a nőgyógyászati kezelések esetében fordultak magán egészségügyi szolgáltatókhoz. A fogászat és a nőgyógyászat esetén a legmagasabb a magánintézetek részesedése, azok körében, akik fizettek fogászati kezelésért az elmúlt egy évben 80 százalék magánrendelőhöz fordult, míg a nőgyógyászat esetén ez az arány 76 százalék.

Kevesen tesznek meg mindent azért, hogy megőrizzék az egészségüket: A lakosság alig kétötöde vallja azt magáról, hogy aktívan tesz azért, hogy egészséges maradjon. Mindössze 45 százalék azoknak az aránya, akik törekednek arra, hogy egészséges ételeket fogyasszanak, 37 százalék jár el rendszeresen szűrővizsgálatokra, és csupán 19 százalék sportol rendszeresen.

Az emberek alapvetően elégedetlenek az állami egészségügyi rendszerrel, és a többség, ha tehetné, magán egészségügyi ellátást venne igénybe. A legtöbben fogászatért lennének hajlandóak fizetni a különböző egészségügyi szolgáltatások közül. Relatíve magas a fizetési hajlandóság még a szemészet és a nőgyógyászat esetében is.

A hazai lakosság 29 százaléka tud arról, hogy bizonyos egészségügyi eszközök vagy szolgáltatások vásárlása esetén lehetőség van részletfizetésre is. A lehetőség motiváló ereje pedig viszonylag magas, az emberek harmadát ugyanis ösztönözné a részletfizetési lehetőség arra, hogy inkább magánorvosi ellátást válasszon az állami helyett.

Az egészségügyi kezelés finanszírozását és egészségügyi eszköz megvásárlását lehetővé tevő hitel iránt relatíve nagy az érdeklődés: a megkérdezettek 24 százaléka tartja valószínűnek azt, hogy igényelne ilyen hitelt. A kutatásban résztvevők számára relatíve elfogadott az egészségügyi kezelésre, gyógyászati segédeszközre hitelt felvenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.