Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 23. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Észak-Korea elutasította a kínzásokról szóló jelentést

Észak-Korea elutasította a kínzásokról szóló jelentést

Határozottan elutasította, hazugságnak és koholmánynak nevezte szombaton az észak-koreai külügyminisztérium az ország emberi jogi helyzetéről szóló ENSZ-jelentést, amely szerint a phenjani vezetés kínzásokat, éheztetéseket és kivégzéseket rendelt el a távol-keleti országban.

A tárca úgy fogalmazott közleményében, hogy az ENSZ-jelentés nem felel meg a valóságnak, és az Észak-Koreával ellenséges erők, illetve az országból elmenekült bűnözők hazugságaira és koholmányaira épül.

Az ázsiai ország emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság által hétfőn Genfben kiadott jelentés szerint Észak-Korea vezetése módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket rendelt el az országban, és a politikai foglyok kivégzése az utóbbi öt évtizedben elérhette a népirtás szintjét. Michael Kirby, a testület elnöke elmondta: az elkövetett bűnök a második világháború alatt a nácik által elkövetett gaztettekre emlékeztetnek.

A bizottság felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy terjessze az ügyet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, hogy felelősségre vonja a bűnösöket. A bizottság levélben tájékoztatta minderről Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, akit arra figyelmeztetett, hogy 'valószínűleg ő maga is' felelősségre vonható.

A testület 2013 márciusában kezdte meg munkáját az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának égisze alatt, s a beszámoló észak-koreai menekültek - többek között politikai fogolytáborok korábbi őreinek - tanúvallomásán alapul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).