Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 01. 05:02, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotók:MTI/Balázs Attila

Elítélték a Balla Irma-gyilkosság vádoltját

Elítélték a Balla Irma-gyilkosság vádoltját

Nem jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfit csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék.

A bíróság D. Lajost nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettében találta bűnösnek, és kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyész pedig életfogytiglan kiszabásáért fellebbezett.

Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró a tényállást ismertetve elmondta, a 39 éves vádlott többször volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények miatt, most is jogerős szabadságvesztését tölti. A férfi 2007. március 10-én - feltételes szabadságra bocsátása után - segédmunkásként dolgozott egy debreceni ingatlanon, amelynek a telekszomszédja volt a sértetté. Március 31-én az állásából elbocsátották, ezért az anyagi gondokkal küszködő férfi elhatározta, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól fog pénzt vagy egyéb értéket szerezni.

Április 6-án este tíz óra körül az építési területről ment át a házba, és az építkezésről magához vett feszítővassal az ágyban olvasgató asszonyra támadt. A fejét, arcát, nyakát nagy erővel több helyen megütötte, majd a nyakát úgy megszorította, hogy az asszony azonnal meghalt. A férfi az áldozat mobiltelefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintját vitte el a lakásból; a telefont később a városban elásta, a pénz pedig elköltötte.

A holttestet másnap találta meg az áldozat fia.

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a szakértői vélemények szerint az asszony a fején és a nyakán legkevesebb huszonegy sérülést szenvedett el, életét valószínűleg a gyors orvosi segítség sem menthette volna meg.



A támadás rendkívül brutális volt, a vádlott addig ütötte a sértettet, amíg életjelt adott - ismertette.

Bodnár Zsolt kitért arra, hogy D. Lajos egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett. 2007 májusában azt állította meghallgatásán, hogy csak a munka miatt mentek át a sértett ingatlanára. Két évvel később - lopás miatti kihallgatásán - tett beismerő vallomást a gyilkosságról a rendőröknek. Akkor részletezte, hogy miként jutott be a nő házába, pontos leírást adott a szobák beosztásáról, a berendezési tárgyakról, a sértett elhelyezkedéséről és ruházatáról, valamint az ellopott értékel sorsáról is.

"Ügyészi kérdésre, hogy tisztában van-e a vallomásának következményeivel, azt mondta, igen, de jobb, mint bűnösként égni, és ez amúgy is egyszer kijött volna belőlem, nem bírtam volna magammal, nem bírtam volna magamban tartani" - idézett a korábbi periratokból Bodnár Zsolt. Megjegyezte: a képviselőnő meggyilkolása miatt indult büntetőeljárás ekkor bírói szakban tartott az áldozat fia, ifj. S. Sándor ellen.

A férfi három nappal később is elismerte a bűncselekményt, de akkor már több részletről nem beszélt, arra hivatkozva, hogy nem emlékszik mindenre. Egy korábbi meghallgatásán azt is beismerte, hogy aznap amfetamin tartalmú kábítószert fogyasztott; ezt később az orvosszakértői vizsgálat is igazolta.

Beismerő vallomását későbbi kihallgatásain azonban visszavonta, így az eljárásban már nem vehették figyelembe.

D. Lajos DNS-ét megtalálták az asszony ágytakaróján és fehérneműjén, így vallomásai mellett ez a tény is erősítette a vádat.

Bodnár Zsolt elmondta, a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott visszaeső, azt, hogy a gyilkosságot akkor követte el, amikor feltételesen volt szabadlábon, enyhítő körülményként pedig az időmúlást és részben a két beismerő vallomását vették figyelembe.

A törvényszék szerint indokolt a határozott tartamú szabadságvesztés törvényi maximumának kiszabása, a beismerő vallomásokra tekintettel azonban a bíróság nem látta indokoltnak az ügyészség által indítványozott életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását - közölte.

Balla Irma meggyilkolásával korábban a fiát, ifj. S. Sándort vádolták meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, de a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban aztán a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, majd ezt a döntést az ítélőtábla helybenhagyta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2013 novemberében rendelt el ismét nyomozást az ügyben. A bizonyítékok alapján D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki. A Nyíregyházi Törvényszék a 2016 márciusában indított büntetőperben tizenöt tárgyalási napot tartott, több tanút és mintegy tíz szakértőt hallgatott meg.

Ifj. S. Sándor számára 2016-ban több mint tízmillió forintos kártérítést ítélt meg a Debreceni Járásbíróság. A harminc hónapot előzetes letartóztatásban töltő férfi korábban bejelentette, hogy a jogerős ítélet után perújítást kezdeményez a kártérítési ügyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során