Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 25. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Buszbérlettel vonaton huszonegy vasútvonalon

Buszbérlettel vonaton huszonegy vasútvonalon

Egyetlen bérlettel utazhatnak vonaton és autóbuszon is az áprilisi menetrendi változásokban érintett huszonegy vasútvonal mentén élők 2012. május elsejétől.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezése alapján a MÁV-START a vonatai által érintett 197 település közötti utazásra jogosító buszbérleteket is elfogadja a jövő hónaptól.

A huszonegy vasútvonalon bármely két település között érvényes buszbérlet a vonatokon is használható azonos viszonylaton. A bérletelfogadással az utasok egyetlen utazási okmánnyal vehetik igénybe a menetrendi összehangolás eredményeként kialakult helyközi vasúti és autóbuszos szolgáltatásokat. A nagyvárosokkal is számolva e lehetőség több mint másfélmillió lakos számára jelent olcsóbban elérhető, bővülő kínálatot.

A személyszállító vasúttársaság az Esztergom-Komárom, Székesfehérvár-Komárom, Csorna-Pápa, Zalaszentiván-Nagykanizsa, Zalaegerszeg-Rédics, Székesfehérvár-Sárbogárd, Sásd-Komló, Dombóvár-Bátaszék, Diósjenő-Balassagyarmat, Balassagyarmat-Ipolytarnóc, Eger-Szilvásvárad, Nyékládháza-Tiszapalkonya, Abaújszántó-Hidasnémeti, Tiszafüred-Karcag, Nyíregyháza-Nyírbátor, Mátészalka-Csenger, Mezőhegyes-Újszeged, Mezőhegyes-Battonya, Csengele-Szeged, Lakitelek-Kunszentmárton és Szentes-Orosháza vasútvonalakon fogadja el az autóbuszos szolgáltatók által kiadott bérleteket. A huszonegy vonalon a közelmúltban elvégzett utasforgalmi felmérés szerint naponta mintegy hatezren utaztak.

A vasúti vonalszakaszokon a jelenlegi menetrend szerint, közlekedési napoktól függően összesen 110-120 járat áll rendelkezésre. A buszok száma a teljes viszonylaton legalább kettő-négyszerese, a hivatásforgalomban meghatározó szakaszokon pedig akár öt-tízszerese is lehet a vonatokénak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium középtávon országosan egységes, átjárható elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetését tervezi. Az alkalmazás jogszabályi alapfeltételeit a napokban elfogadott személyszállítási törvény megteremtette.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség