Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Január 23. 12:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta a Magyar Zene Háza tiszteletére

Bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta a Magyar Zene Háza tiszteletére

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot bocsátott forgalomba a Magyar Zene Háza egyéves jubileumára hétfőn.

A bélyegre az intézmény épületének belső részlete és külső homlokzata került, míg az alkalmi borítékon a Magyar Zene Háza felülnézeti képe látható.

A Magyar Posta hétfői közleménye szerint a fekete sorszámú, perforált bélyegblokk ötvenezer, a piros sorszámú, vágott változat négyezer példányban készült. A bélyeget Palkó György művészfotói alapján Kara György grafikusművész tervezte és az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. Az újdonság hétfőtől megvásárolható a Filapostán, egyes postahelyeken és a Magyar Posta weboldalán.

Mint írják, a Magyar Zene Házát 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök. A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult épület Fudzsimoto Szu japán építész tervei alapján épült fel.

Mint a közlemény emlékeztet, a japán építész hatalmas üvegfalat tervezett, ami körülöleli a házat, átláthatóságot és légiességet kölcsönözve neki. Az épület másik, ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezet: a "lebegő kalap", amelyet a hanghullámból kiindulva hajlított meg a tervező, ráadásul a tetőzet felületét csaknem 100 egyedi tervezésű lyuk töri át.

A formabontó külcsínhez egyedi belső felépítés párosul, az intézmény összetett zenei- és programkínálatát, funkcióit az épület hármas szintfelosztása is tükrözi - derül ki a közleményből.

A megnyitás óta eltelt egy év alatt közel egymillió látogatója volt az intézménynek. Mint írják, januártól a "Nekünk írták a dalt!" - A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, első időszaki tárlata tekinthető meg.

Fotó: Szalóky Zsolt)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.