Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 10. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

Oroszország bejelentette, hogy leállítják a szállítást a Barátság kőolajvezeték déli ágán, az ukránok miatt - írja az Origo.hu kedden.

A cikk ellentmondásosnak nevezi az érkező híreket, amelyek szerint egy szakaszon az oroszoknak tranzitdíjat kellene fizetniük, ám erről az ukránok úgy fogalmaztak, hogy nem fogadják el a véres pénzt.

Az ukránok célja nyilvánvalóan a Barátság kőolajvezeték leállítása - mutat rá a portál. Egyben idézi a Mol közleményét, amely szerint a magyar olajtársaság felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat az oroszok helyett, de nem kaptak választ az ukránoktól.

A cikkben azt írják: a források szerint a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transneft és az ukrán Ukrtransnafta között, ennek következtében pedig az orosz fél bejelentette, hogy leállítják az olajszállítást a Barátság vezeték déli ágán.

Az Origo.hu a Ria Novosti hírügynökséget idézve ismerteti: egy ukrán szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetniük, de ezt a szankciók miatt nem tudták átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt, vagyis, így megakadályozzák az olajvezeték működését. Információik szerint az oroszok Brüsszelhez fordulnak, hogy megoldódjon a helyzet, és működhessék a kőolajszállítás.

A lényeg az, hogy az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték - fogalmaz az Origo.hu.

A portál idézi Mol közleményét, amelyek a kialakult helyzetről adott ki. Eszerint a "Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Mol-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is".

Címkék: kőolaj, Ukrajna, vezeték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.