Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 28. 10:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

A német kormány erősítené az azonos nemű párok jogait

A német kormány erősítené az azonos nemű párok jogait

A német kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok jogainak erősítéséről fogadott el javaslatcsomagot szerdai ülésén.

A parlamenthez benyújtott javaslatok "többnyire jogszabály-szerkesztési jellegűek" - áll a kormányzat közleményében, amely szerint egy sor törvényben és rendeletben a házastárs kifejezést kiegészítik az élettárs kifejezéssel. Ennek révén a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok tagjait számos területen ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint a házasságban élő embereket.

A csomagot a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós szerződése alapján állították össze. A szerződés a házasság és az azonos nemű párok kapcsolatának teljes egyenlőségét elutasító konzervatívok és a jogegyenlőség megteremtését, illetve a melegházasság intézményének bevezetését pártoló szociáldemokraták kompromisszumaként arról rendelkezik, hogy elő kell mozdítani a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése felé vezető folyamatot.

A megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal (ADS) bírálta a kormány döntését. A törvényhozás elé terjesztett csomag "elégtelen, és sok embernek hatalmas csalódás" - nyilatkozott Christine Lüders, a kormánytól független állami hivatal vezetője.

"A házasság megnyitása már valóság az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Svédország, vagy mint legújabban Írország" - tette hozzá az ADS vezetője. Tarthatatlan, hogy "melegeknek és leszbikusoknak európai összevetésben másodosztályú embernek kell érezniük magukat nálunk" - mondta.

Németországban 2001 óta létezik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának jogintézménye. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság eddig hat alkalommal kötelezte a törvényhozást a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére, arra hivatkozva, hogy ellentétes az alaptörvénnyel a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetése.

Az Írországban az előző héten tartott népszavazás a melegházasság bevezetéséről új lendületet adott a németországi vitának, de a CDU/CSU vezetői jelezték, hogy nem változik a pártszövetség hivatalos álláspontja, a konzervatívok továbbra is elutasítják a melegházasságot, illetve a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat teljes egyenjogúságát.

Címkék: kormány, meleg, német

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése